A veganizmus miértjei és a vegán Impact Boxok (nem csak vegánoknak)

Bár a veganizmus mint kifejezés már 1944 óta létezik, igazán az elmúlt évtizedekben növekedett meg ugrásszerűen a tudatosan vegán életmódot követők száma. Évről évre egyre többen váltanak szemlélet-és életmódot szerte a világon, a környezetet, az állatjólétet és a saját egészségi állapotukat előtérbe helyezve.

Ebben a cikkben dióhéjban bemutatjuk a veganizmust, a környezetre, a társadalomra és az egészségre gyakorolt pozitív hatásait. Valamint mutatunk pár igazán etikus és tudatos vegán ajándék ötletet, amellyel nem csak a Földdel, az állatokkal és szeretteiddel teszel jót, de megvásárlásával hátrányos helyzetű készítőket is támogatsz. 

Mi az a veganizmus?

A veganizmus egy olyan életmód vagy filozófia, amely mellőzi az állati eredetű termékek használatát - legyen szó étkezésről, öltözködésről, kozmetikumokról vagy szórakozásról -, és elutasítja az állatok árucikk státuszát. A vegán ideológia egy része a növényi étrend követése, de több annál, hiszen más területeken is igyekszik kizárni az állatok kizsákmányolásának és a velük szembeni kegyetlenségnek minden formáját.

Milyen problémákra adhat választ a veganizmus és milyen előnyökkel jár?

Környezeti, társadalmi, állatjogi és egészségügyi szempontok alapján is a vegán életmód az egyik leghatékonyabb módja az etikus életnek: az állatjogok támogatása mellett a bolygónk védelmét és egészségünk megóvását is elősegíti.

A nagyüzemi állattartás hatalmas környezeti terhelést jelent világszerte. Az állatok tartásának, etetésének, itatásának, szállításának és feldolgozásának óriási az erőforrás igénye. Rengeteg területre van szükség, amelyet többek között erdőirtásokkal oldanak meg, holott ha pusztán növényi ételeket fogyasztanánk, akkor a földeknek és a felhasznált ivóvíznek csak a töredékére lenne szükség. Az állatok a víz mellett rengeteg gabonát is fogyasztanak, aminek vízigénye szintén nagyon magas. Az állatok számára termesztett növényeket különböző mesterséges szerekkel, az állatokat pedig veszélyes hormonokkal kezelik, mindezt a hatékonyság és a minél nagyobb profit érdekében. Ez egy ördögi kör, amely hosszú távon fenntarthatatlan és egyre jobban rombolja környezetünket. 

Elsősorban a kérődző állatok tartása révén óriási mennyiségben kerülnek a légtérbe üvegházhatású gázok. Mennyiségileg a szén-dioxid a jelentősebb - Az Egyesült Nemzetek Szervezete szerint az állattenyésztési ágazat évente hét gigatonna (7 × 1012 kg) CO2 kibocsátásért felelős -, viszont a metán a légkörben 23-szor nagyobb mértékben fogja fel a hőt, azaz ennyiszer erősebb üvegházhatással bír a szén-dioxidhoz képest. Világszerte az állatok tenyésztése az emberi metánkibocsátás egyharmadát teszi ki. Jelenleg mintegy 1,5 milliárd szarvasmarha él bolygónkon, és a kérődző állatok körülbelül napi 250-500 liter metán kibocsátásával növelik az üvegházhatást. Japán kutatások szerint egy kg marhahús termelése 36 kg mennyiségű szén-dioxiddal növeli az üvegházhatású gázok mennyiségét. Ez azt jelenti, hogy egy kilogramm marhahús annyi szén-dioxid kibocsátásába kerül, mint amennyi egy átlagos európai gépkocsi emissziója 250 km-es távolságon. Továbbá az állati takarmány, az állatok felnevelése és feldolgozása a magas károsanyag kibocsátás mellett rengeteg energiát is igényel.

A vegán életmód társadalmi hatása is rendkívüli. A túlnépesedés miatt nem fenntartható az a szintű állattartás és állati eredetű termékek fogyasztása, amely napjainkban világszerte jellemző. Gondoljunk csak bele, ha mindenki vegán életmódot folytatna a világon és a farmok felszámolásra kerülnének, akkor rengeteg gabonaféle, termőföld, terület és víz felszabadulna. Az éhezőknek juthatna elég ennivaló, a vízben hiányt szenvedőkhöz pedig elég ivóvíz. Az állattenyésztéshez szükséges takarmány az összes szántóterület egyharmadát foglalja el. Ez a rengeteg, takarmányként elhasznált növény 15 milliárd embert tudna jól lakatni, amivel az éhezés az egész földön megszűnhetne. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint az éhezők 80 százaléka olyan országokban él, ahol élelmiszertöbblet van, de az előállított extra mennyiségeket az emberek helyett az állatok kapják. 

Az UNICEF szerint több mint 1,42 milliárd embert, köztük 450 millió gyermeket fenyeget a tiszta víz hiánya, ami azt jelenti, hogy minden ötödik gyermek nem jut annyi vízhez, ami a mindennapi szükségleteit fedezni tudná. A világon naponta 700 gyerek hal meg olyan megelőzhető betegségek miatt, amelyeket a piszkos víz, vagy a megfelelő higiéniai feltételek hiánya okoz. Az összes vízhasználatnak egyébként mindössze 5 százalékát teszi ki a háztartások fogyasztása, szemben az állattartás több mint 50 százalékával. Az állatoknak sokkal több vízre van szükségük, mint az embernek. Egy tehén napi vízszükségletéből, ami akár 90 liter is lehet, nagyjából 6 család napi vízszükséglete fedezhető. Megdöbbentő, hogy egyetlen marhahúsból készült hamburger előállításához 2400 liter vízre van szükség. Továbbá az emberiségre nézve nagy veszélyt jelent a nagyüzemi állattartásból eredő megbetegítő tényezők és ezek miatt kialakult betegségek. Ide tartozik többek között a kergemarhakór vagy a madár- és sertésinfluenza is, amelyek mind elkerülhetőek lennének az állattartás felszámolásával.

Az állatjogi szempontok, az érző állatok iránti együttérzés és a kiszolgáltatottabb fajok iránti empátia a veganizmus fő mozgatórugói. Ahogyan Carl Safina a tudományos megértésen alapuló “A szavakon túl, amit az állatok gondolnak és éreznek” című könyvében és Dr. Marc Bekoff professzor számos tanulmányában is leírták, az állatok az emberekhez hasonlóan érző lények, ki tudják fejezni szeretetüket, bánatukat és félelmeiket is. A nagyüzemi állattartás során azonban ezeket teljesen figyelmen kívül hagyják, a fiatal állatokat elszakítják szüleiktől és összezsúfolva nevelkednek, nem látnak napfényt, hormonokat kapnak, hogy gyorsabban nőjenek és ne legyenek betegek, majd a vágóhídon végzik. A húsipar és tejipar mellett ide tartoznak továbbá az állatkísérletek is - a kozmetikai ipar ebben igazán élen jár -, de az állatok egyéb célú kihasználása is, úgy mint a szörme vagy bőr felhasználása, és a vadászat.

Ami az egészségügyi szempontokat illeti, az elmúlt években egyre nagyobb számú bizonyíték áll rendelkezésre a növényi alapú étrend egészségre gyakorolt kedvező hatásairól. Fontos azonban megemlíteni, hogy a vegán étrend nem feltétlenül egészséges, hiszen egyre több feldolgozott és magas cukortartalmú élelmiszer áll rendelkezésre vegánok számára is. A teljes értékű növényi étrend viszont egy olyan alternatíva, amelynek kedvező egészségügyi hatásait egyre több kutatás bizonyítja. A vegánoknak többek között általában alacsonyabb a vércukorszintjük, nagyobb az inzulinérzékenységük és 50-78%-kal kisebb az esélyük a kettes típusú diabétesz kialakulására. A megfelelő vegán étrend csökkenti bizonyos daganatos betegségek kialakulásának esélyét és a növényi étrenddel mérsékelhetjük a szív- és érrendszeri betegségek veszélyét is. Tapasztalati alapon folytatott tanulmányok bizonyítják, hogy a vegánok 75%-kal kisebb kockázattal számolhatnak a magas vérnyomás kialakulásának tekintetében, valamint 42%-kal kisebb valószínűséggel halnak meg szívbetegségekben.

Tehát ha a vegán életmódot választod, akkor egyszerre földünkkel, az állatokkal és magaddal is jót teszel.

Etikus és jótékony vegán ajándékok az Impact Box-tól

Az Impact Box csapatának kiemelten fontos az, hogy az értékeink szerint éljünk, cselekedjünk és folytassuk tevékenységünket. Hiszen éppen ezért hoztuk létre az Impact Box-ot! :)

Fair trade modellünkön keresztül olyan szervezeteket és ügyeket segítünk, amelyek nem kapnak megfelelő figyelmet és elismerést. Etikus ajándékcsomagjainkba olyan szervezetek segítő termékeit válogattuk be, amelyek a munkaerőpiacon hátrányosan megkülönböztetett csoportokat foglalkoztatnak. A készítők többek között fogyatékkal élők, megváltozott munkaképességűek és kisebbségi csoportok.

A boxok tartalma prémium, kézműves és természetes termékek, amelyek mindegyike rengeteg szeretettel készült. A box megvásárlásával nemcsak szeretteidet lepheted meg, hanem megélhetést, értékteremtő munkát és büszkeséget biztosítasz a box készítőinek is.

Impact Box etikus vegán ajándékcsomagok

Vegán Impact Boxok - vegán ajándékötletek nem csak vegánoknak

Tudatos vegán ajándékválogatásainkkal szeretnénk megmutatni, hogy a növényi alapanyagokból készült ételek nagyon finomak is lehetnek. Ajándékdobozainkban olyan különleges vegán finomságok találhatóak többek között mint a füstölt erdei gombakrém, gombás-paradicsomos pesto, csokis és epres-fahéjas keksz és habanero chilis étcsokoládé is. Sőt, a kozmetikumok is vegán alapanyagokból készültek és állatkísérlet-mentesek. 

Vegán Grill Box két személyre

A limitált, nyári kiadású Vegán Grill Boxunkkal egészséges, finom és egyben mentes étkezést varázsolhatsz két fő részére bárhol, bármikor. A termékek (bontatlan állapotban) nem igényelnek hűtést, így akár a tó partján is grillezhettek! A box tartalma:

  • a 2 db glutén-és allergénmentes vegán burgerpogácsa,
  • a 2 db glutén- és allergénmentes tökmagos hamburger buci,
  • az erdei gombás, paradicsomos pesto,
  • a frissen készült kézműves piros ribizli szörp,
  • és a prémium étcsokoládé habanero chilivel.

Impact Box vegán grill box két személyre

Kényeztető vegán ajándékcsomag nőknek és férfiaknak

Ebbe a kényeztető vegán ajándékcsomagba olyan ínyenc finomságokat és természetes kozmetikumokat is beválogattunk, mint:

  • a kézzel készült, prémium minőségű vegán fekete szappan és egy luffa szivacs,
  • az etikus habanero chilis étcsoki,
  • az exkluzív ghánai shea vaj,
  • a különlegesen finom füstölt erdei gombakrém,
  • és a mindenmentes chia magos csokis keksz.
Kényeztető vegán ajándékcsomag nőknek és férfiaknak

 

Ahogy Anne Marie Bonneau, zero-waste séf mondta (csak ő a tudatos és fenntartható szavak helyett a zero-waste szót használta): "Nem néhány, tökéletesen tudatos és fenntartható életet élő emberre van szükség, hanem emberek millióira, akik tökéletlenül csinálják.”

Nem baj, ha nem vagy vegán, boxainkat nem csak vegánoknak állítottuk össze, sőt! Ez egy igazán jó lehetőség arra, hogy mindenféle elköteleződés nélkül kipróbáld ezeket a mennyei vegán ínyencségeket. Szeretteidnek is bátran ajándékozhatsz egy boxot, az ízélmény garantált! ;)

Ha pedig nem szeretnél lemaradni új, aktuális összeállításainkról, akkor iratkozz fel hírlevelünkre a honlapunk alján és kövess minket Instagramon és Facebookon, hogy elsőként értesülj legújabb jótékony boxainkról. 

Köszönjük, hogy ajándékcsomagjaink megvásárlásával Te is teszel egy szebb, befogadóbb és támogatóbb világért!